Ombak tak akan berhenti menghempas pantai selagi ada angin yang tak pernah berhenti menghembus.

Tuesday, November 26, 2013

2013-Bingka Roti



Ini kes bosan makan roti kosong. Biasa buat sikit je untuk makan la-la tu. Tapi haritu gatal pulak buat terbanyak sebab malas nak uli banyak-banyak kali. Tapi orang kat rumah ni tak suka makan roti yang dah tak 'segar'. Diorang suka makan roti yang baru keluar oven. Roti yang dah nak masuk 2 hari tu kira dah tak segar. So, takde la orang nak usik. Terpaksalah perabiskan sorang-sorang. Tapi lama-lama jadi bosanlah. Baiklah dibuat bingka roti daripada duduk dalam peti sejuk takde faedah. Boleh juga dibuat sarapan esoknya, fikirku.

Eh tapi bila dah dibuat bingka, berebut-rebut pulak orang yang berdua tu pulun makan. Malam tu jugak selamat.  Memang tak dan nak buat sarapan pagi esoknya. Bingka roti ni bahannya lebih kurang macam puding roti juga cuma cara buatnya lain sikit. Disebabkan tak boleh nak letak susu, kutukar guna santan.

Nama asal bingka ni sebenarnya Malta Bread Pudding. Tapi tekstur dia lebih kepada bingka berbanding puding.  Sebab tu aku suka-suka hati je tukar jadi bingka. Dapat resipi daripada rancangan Taste Of America tak lama dulu. Tahun 2008 kot. Tapi tak diberi resipi penuh sebab ni rancangan ala-ala jalan-jalan cari makan. Cuma ditunjukkan cara semata. So, aku tiru cara ia dibuat dengan mengagak sukatan yang digunakan dalam resipi itu berdasarkan apa yang dilihat semata. Nasib baik menjadi. Siapa yang nak cuba, ini resipinya:

Bahan-bahan:

8-10 keping roti sandwich (atau apa-apa roti pun boleh guna)
1 cawan susu segar/santan cair
2 biji telur
2 sudu tepung jagung
5-6 sudu gula (kalau nak lagi manis boleh tambah)
1 sudu teh esen vanilla
secubit garam

Cara:
Carik-carikkan roti menjadi cebisan kecil. Kemudian rendam dalam air dalam 5 minit. Kemudian ramas-ramaskan roti sampai hancur. Tapis roti dan toskan kering (kalau boleh perah supaya tak ada cecair pada roti). Masukkan roti ke dalam satu mangkuk. Masukkan bahan-bahan lain ke dalamnya dan kacau sampai sebati. Tuangkan ke dalam loaf pan(yang dah disapu minyak/mentega). Bakar di dalam oven (yang terlebih dulu dah dipanaskan) pada suhu 175C selama 45 minit atau sehingga masak. Keluarkan dari oven dan sejukkan kemudian barulah boleh dipotong.

Saturday, November 23, 2013

2013-Jom Makan Buah Tempatan

Sekarang ni kat kampung tengah musim rambutan dan manggis. Minggu lepas balik kampung dapatlah menikmati buah-buahan itu tapi tak banyak. Banyak yang belum masak. Tapi minggu ni dah masak. Mak mertua awal-awal dah kutip buah sebelum dimakan dek tupai dan monyet. Kenyang perut makan buah hari ini sampai tak makan nasik.

Best betul tinggal di kampung. Ada tanah luas. Macam-macam boleh ditanam. Macam-macam boleh dibela. Kat kampung ni selain rambutan dan manggis, ada pokok kelapa, pokok tebu, mangga, ciku, mata kucing, nenas, dan macam-macam lagilah tanaman lain yang mertua tanam. So kalau tiba musim buah memang meriahlah.

Alangkah bertuahnya kalau rumah aku pun ada kawasan luas sebegitu.

Wednesday, November 20, 2013

2013-Stail Yang Pelbagai

Tak lama dulu. Kawan tanya.

"Kau biasa kalau masak nasik lemak letak apa?"
"Aku letak santanlah!" Selamba lancar aku jawab.

Sekali kena carut.
"Aku tahulah letak santan. Selain dari santan apa yang kau letak? Bawang ke, halba ke?"

Cakap dia yang tak terang, orang pulak yang disalahkannya.
"Ooo...aku letak halia je. Yang lain tak suka letak". Aku jawab.

"Lain kali cuba letak marjerin barang sesudu. Sedap. Lain rasanya", kata kawan aku.
Ok. Aku memang darat. Tak pernah dengar orang letak marjerin dalam nasik lemak. Letak minyak masak pernahlah dengar. Kalau benar bagai dikata, let's try it out!

Makanya, semalam masa buat nasik lemak, aku taruk sekali sesudu marjerin sepertimana yang kawan aku cakap hari tu. Yang lain biasalah santan, daun pandan, halia hempuk dan garam. Wah.......................lain betul kejadiannya. Molek sangat. Nasik lebih wangi, lebih gebu dan lebih lembut. Walaupun beras yang aku guna beras biasa dan murah, tapi nasiknya tak bergumpal. Elok aje sebijik-sebijik. Memang lepas ni wajib la letak marjerin.

Nasik lemak bertemankan sambal bilis petai, telur goreng iluminati, ayam goreng kunyit dan hirisan timun batang.

Ada jugak orang masak nasik lemak letak bawang, letak rempah 4 sekawan, letak halba. Aku pernah makan kat rumah makcik. Makan sikit je. Otak aku jadi konfius kot. Ini nasik lemak ke nasik minyak ke nasik dagang? Mungkin sebab tak biasa rasa, tak boleh nak masuk.

Macam mak aku pulak kalau masak nasik lemak, cukup sekadar garam dan daun pandan sebagai pembangkit rasa. Takde halia dan segala bagai tu.

Ada jugak yang guna susu sebagai ganti santan. Baik untuk kesihatan tapi rasanya sama ke tak eh? Tak pernah cuba lagi. Pernahlah tengok kat tv orang masak guna susu. Pastu sambalnya pulak lain pesen sangat. Disangainya semua bahan untuk buat sambal, kemudian dia blend bahan yang disangai tadi sampai halus. Dah siap! Macam rupa sambal belacan dah. Warnanya kuning pucat.

Macam-macam setail orang masak nasik lemak ni kan. Korang lak macam mana?

Thursday, November 14, 2013

2013- Lemau

Mood malas masak sudah mari. Sampai ke tahap lapar, sikit lagi nak kebulur baru mengengsot masuk dapo. Badan lemau sebenarnya. Macam nak demam tapi tak demam. 3,4 hari dah macam ni. Bila dah tak larat tu, masak pun ringkas-ringkas aje asal kenyang perut semata. Semalam cuma dapat masak sayo lemak dan sotong celup tepung. Itu pun 2 sesi tau. Mula-mula masak nasik dengan sayo lemak dulu. Lepas tu berenti. Lepas mandi dan solat baru sambung masak menu kedua. Rasa macam nak duduk bersimpuh sambil masak atas lantai je. Dia punya penat satu macam!


Ambik gambo straight away dari periuk. 

Dalam sayo lemak tu letak kacang panjang, tauhu dan taugeh. Malas nak kopek ikan bilis. Gantikan dengan kiub ikan bilis je. Pastu tambah serbuk lada hitam sikit.


My favourite
Selalu bila order sotong celup tepung kat kedai tomyam, end up akan mengalami kekecewaan. Sampai-sampai tengok dah serupa cekodok sotong. Sotong setoek je, tepungnya yang lebih. Tapi mahal serupa harga kapal selam. Buat sendiri jugak yang puas hatinya. Disebabkan aku sangat menyukainya, entah berapa kali r&d dah aku buat untuk hasilkan tepung sadur yang memuaskan hatiku. Setakat ini aku puas hati menggunakan resipi yang satu ini. Kalau uols nak cuba, ini resipinya:

Bahan (untuk 6 ekor sotong sederhana besar)
2 cawan tepung beras
3 sudu tepung ubi kayu(tapioca flour)
2 sudu tepung naik sendiri
1 sudu serbuk kunyit
1-2 sudu serbuk cili-ikut kesukaan
Garam dan perasa secukupnya
sedikit air
Minyak untuk menggoreng

Cara:

  • Campokan semua bahan kering. Kemudian bahagi 2. Satu bahagian dicampokan dengan sedikit air (dalam 1-2 sudu sahaja), gaul rata dan perapkan sotong ke dalamnya untuk seketika.
  • Panaskan minyak (guna minyak banyak untuk menggoreng dan guna api sederhana kuat untuk elakkan sotong menyerap minyak).
  • Sadurkan sotong yang telah diperap tadi dengan sebahagian lagi tepung tadi. Kemudian goreng hingga masak sepenuhnya. Sotong ambik masa yang sekejap untuk masak. Bila nampak tepung dah garing, terus angkat dan toskan. Ia hanya kengambil masa dalam 3-4 minit sahaja.

Senangkan? Tepung sadur tu kalau nak guna untuk goreng udang, ayam, goreng ikan, goreng cendawan, pun boleh. Nak buat goreng pisang pun boleh. Cuma adjust sikit-sikit la. Kalau tak nak bahagi 2 pun takpe. Campo semua dan goreng pun boleh. Tapi hati-hati masa bancuhkan dengan air. Kalau sotong takleh air banyak. Kena pekat. Kalau cair, tepung tanggal time menggoreng. Gorengan sedap dimakan ketika masih panas. Andai kata gorengan sotong ni dah sejuk, gorengkan balik sekejap. Tak ada masalah. Cubalah. Insyaallah tak mengecewakan.

Tahukah anda di ketika ini aku sangat teringin untuk makan pizza? Since Naqib tak boleh makan cheese (pantang susu lembu), aku dah takde dah lah nak buat pizza. Terbayang-bayang mozzarella cheese yang meleleh-leleh bila ditarik. Ah....rindunya!!!!



Naqib pun sedih je tak dapat nak makan makanan kegemarannya itu. Maka terpaksalah buat flat bread versi lain supaya takdelah dia terasa sangat tak dapat makan pizza. Haritu buatkan focaccia untuk dia. Potong-potongkan untuk dia cicah dengan mushroom soup. Mushroom soup habis, dia bantai makan dengan gulai ayam. Aku pun tumpang makan sekali. Tapi cicah 2,3 suap je lah. Yang lain dia yang habiskan.



Hari ni nak masak apa? Singgang je kot. Ke asam pedas? Tengoklah nanti. *mengengsot ke dapo, kelebek peti ais tengok apa yang boleh dimasak.

Friday, November 8, 2013

2013-Cuba Menu Orang Lama

Pokok kesum saya dah matang dan daunnya dah dipetik dan dibuat masak pun.



Masakan ni tajuknya Timun 40 Hari (timun batang) Masak Air Berdaun Kesum. Panjang dak? Sebenarnya tak tahu namanya cuma ikut style mak masak. Ini sebenarnya masakan orang zaman dulu-dulu dah. Tapi cam jarang jumpa orang masak gini. Sekali bila mak masak tempoh hari rasa sedap pulak. Ada rasa pedas-pedas sikit pasal ada letak lada hitam. Biasa kan daun kesum letak dalam asam pedas atau laksa je kan? Boring dah. So, masak style gini pulak. Kalau tak nak guna timun pun boleh. Boleh ganti dengan petola atau labu.

Nak masaknya senang sesangat. Tumbuk/blend bawang merah 3 ulas, bawang putih 2 ulas, lada hitam dalam sesudu dengan ikan bilis segenggam. Dah lumat masukkan dalam periuk bersama air. Kemudian masukkan timun yang dah dipotong. Masukkan garam, dan sedikit gula (dalam 1 sudu teh) bersama daun kesum. Masak atas api hingga mendidih. Siap. Makan pulak dengan nasik panas, boh kuah kasi banjir. Gorengkan ikan kerisi garing-garing, meletup lah. Nasik dah habis, kuah tu hirup la. Ahhh......Nikmat.....

Nampak macam ringkas je tapi lebih sihat kot pasal tak pakai minyak. Sama macam kuah singgang.









Friday, November 1, 2013

2013- Alam Ria Cuti Sekolah

Nampaknya jin makan dah rasuk Naqib pulak. Asik makan aje kejenya. Semalam dia dah start cuti sekolah. Awal. Kelmarin(Rabu) pengetua dia call bagitahu hari tu adalah last day persekolahan dia untuk sesi 2013. Tapi orang lain hari Khamis(semalam) last. Hari ni cuti untuk sekolah buat  persediaan untuk SPM yang akan bermula minggu depan (6/11/2013).

Dah cuti ni dia asik makan lah pulok sampai dia segan nak mintak makan. Sian pulak aku tengok. Kat rumah ni takde makanan untuk kudap-kudap kecuali kalo maknya rajin menggentel menguli adalah donat ke karipap ke. Aku malas, just bancuh cekodok udang je. Sabo la ye Naqib. Nanti mak rajin mak buat cream puff deh...

Rabu tu aku ada tunjuk kat dia felt craft yang si Hidney buat and jual tu. Gila menggeletak dia nak buat jugak. [Oh ya Hidney, ko dah ada peminat]. Habis kain felt aku dia potong. Hasilnya  tak seberapa. Menyinga jugak aku bila tengok reja-reja kain bekas dia potong bersepah-sepah. Sayang betul pasal reja tu besar-besar, boleh guna lagi.



Ok lah tu. Daripada dia duk nengok tv, main game tak sudah kan???? Tapi dia ni tangan dia tak serasi pegang gunting jadi bila potong kain tepinya bergerigi dan tak ikut line yg dia dah buat. Aku malas nak alterkan. Biar dia buat sendiri, biar dia rasa puas hati dengan hasil yang dia bikin sendiri. Dah siap jelujur dia tunjuk kat aku. "Dah siap!" Katanya.

Oh nak! Sila usaha lagi ya.


IKLAN: Sesiapa yang berminat untuk dapatkan pin comel boleh order dengan Hidney ye. Sila ke sini ya:

------->blog: HANDSOME LITTLE THING
------->instagram: @handsomelittlething


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Catatan Seorang Siti 2011. Powered by Blogger.