Ombak tak akan berhenti menghempas pantai selagi ada angin yang tak pernah berhenti menghembus.

Saturday, August 24, 2013

2013-Mengarut

Semalamkan kakak ada pos satu n3 tajuk mengidam tapi hari ini kakak dah lupuskan n3 tu pasal agak mengarut. Sebenarnya ia adalah satu luahan yang dibuat di kala pagi hari ketika mata kakak tak mampu pejam. Bila baca balik kakak rasa gelihati sendiri. Poyo bebeno. Lantas ringan tangan kakak melupuskannya. Maaf  ya pada mereka yang dah terbaca dan dah mengomen tu. Huhu...

Kelmarin kakak rebus nasi impit kemudian masak kuah lodeh dan sambal tumis. Jadilah lontong. Punyalah lama kakak tak masak lontong. Sampai Naqib pun tegur. "Dah lama mak tak buat lontong, kan?".



Berapa kali ntah dia mengangkut makan. Ish! Benda yang dia suka mesti dia asyik nak makan je. Ada sekali tu masa tu kat kampung. Kakak buat roti jala yang dilawankan dengan kari. (Orang Trganu panggil pukat buruk). Naqib ni memang hantu roti jala. Kakak masak dalam 60 keping  kot.  Kebetulan masa tu kakak dengan mak tengah sibuk siapkan tilam kekabu untuk adik ipar kakak yang nak bersalin. Lepas siapkan roti jala tu kakak pun tolong mak menyembat tilam. Dah selesai baru kitorang nak makan roti jala. Tengok atas meja dah takde. Tinggal pinggannya aje. Tanya punya tanya rupanya Naqib bedal semua. Masyaallah. Alasan dia, "tak perasan tadi sebab Naqib makan sambil tengok tv". Hoi...60 keping kot!!! Mak kakak geleng kepala sambil sengih je nengokkan perangai cucu dia. Satu keje pulak kakak kena bancuh balik, kirai balik roti jala tu. Yang 2nd batch tu memang dah tak bagi dia makan. Kelip-kelip mata je la dia tengok. Ha..rasakan.

Terajin pulak buat kayu keramat kelmarin. Goreng semua sekali kemudian frozenkan. Karang senang nak makan, just thaw then goreng sekejap je. Senang gak nak buatkan untuk bekal Naqib ke sekolah.


Kakak memang tengah gila masak ni. Kepala otak 24 jam duk mikir apa lagi yang nak dimasak. Masa bulan puasa itu hari, bapak mertua akak sembelih ayam kampung 3 ekor. Mak  mertua akak bekalkan ayam kampung tu (belum masak) kat kitorang dalam 1 1/2 ekor. Balik rumah terus masukkan dalam freezer. Semalam baru teringat nak masak. Satu hal duk mikir nak digulaikan (kari/kurma) atau buat sup. Ke sedap buat rendang? Tapi akhirnya kakak karikan aje. Masak dalam pressure cooker dalam 12-15 minit. Siap.


Semalam dua beranak tu habiskan kari siap makan dengan roti canai. Padahal sebelum tu masing-masing dah makan nasik. Pueh hati bila tengok diorang perabiskan apa yang kakak masak. Sebenarnya itulah pendorong untuk kakak masak hari-hari. Kalau tengok lauk tak habis mesti terfikir, "aku masak tak sedap eh?" Terus esok rasa malas nak masak. Korang ada tak rasa macam tu?


1 comment:

  1. Nape weh...ko nak buat open house ke? kalo dekat2 bolehlah i tlg masakkan...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Catatan Seorang Siti 2011. Powered by Blogger.