Ombak tak akan berhenti menghempas pantai selagi ada angin yang tak pernah berhenti menghembus.

Thursday, May 10, 2012

2012-Cerita 79-Ssumbak....

Pagi tadi tengok Wan Malaysia, rancangan ulangan Chef Wan gi round satu Malaysia. Kat dalam rancangan tu Chef Wan ke Terengganu dan ada tunjuk cara nak buat ketupat sutong (orang luar panggil sotong sumbat). Lantas teringat ada yang request saya tunjuk cara nak memasaknya. Punyalah lama duk peram sebab tak teringat.

[SOME PARTS HAVE BEEN EDITED]

Baiklah, tanpa melengahkan masa, mari tengok macam mana saya buat tupat sutong itu.Pertama-tamanya tanak dulu beras pulut sampai masak. Ada orang lain tak tanak, just cuci kemudian sumbat dalam sotong. Tapi saya belajar dari mak saya, tanak pulut tu dulu.
Hari tu saya buat guna 9 ekor sotong. Beras pulut tu dalam secawan. Cukup-cukup je sotong dengan pulut tu. Air untuk tanak pulut ni biar tinggi sikit je dari takat beras pulut tu. Lebih kurang setengah ruas jari je.


Sotong kasi bersih luar dan dalam. Kulit kasi buang biar tinggal isinya yang putih melepak tu je.


Ha..pulut pon dah masak. Kita sejukkan dulu.


Kemudian, sumbat pulut yang dah sejuk tu dalam sotong. Sumbat jangan sampai penuh. Separuh je. Sebab nanti sotong tu kecut. Pastu guna lidi atau pencungkil gigi. Sematkan pada mulut sotong supaya pulut tak terburai masa dimasak.


Sekarang kita sediakan untuk kuahnya pulak. Mayang 3 ulas bawang merah. Ambik sebuku halia sebesar ibu jari. Potong memanjang macam mancis. Hempukkan 3-4 batang serai. Masukkan ke semua bahan ini ke dalam kuali berisi santan cair. Santan ni ikut banyak mana sotong kita tu. Masukkan sotong dan pastikan sotong tenggelam. Perasakan dengan garam dan sedikit gula.


Didihkan sampai  sotong  empuk dan lembut. Kemudian barulah dimasukkan santan pekat dalam setengah cawan beserta sedikit halba. Masak sebentar hingga santan mendidih sekali lagi. Tutup api. Hidangkan.

Tu dia. Dah siap dah. Buntal kan? Dah macam kapal selam pun ada.


Kuah yang tak habis tu nanti janganlah dibuang. Simpan. Nanti boleh guna untuk buat kuah ayam golek.
Nak buat senang je. Masukkan kuah lebihan tupat sotong tu dalam kuali dan didihkan. Masukkan sedikit kunyit dan sedikit cili giling. Kacau sebati. Rasa. Tambahkan apa yang tak cukup. Masak sehingga kuah agak pekat. Tutup api. Ayam (sekor-sekor atau dipotong beberapa bahagian) tu perapkan dengan garam dan kunyit lalu dibakar. Atau nak senang goreng je. Kemudian curahkan kuah tadi ke atasnya dan bakar sekali lagi hingga bahagian atasnya sedikit garing. Siap. Dah jadi 2 menu.




10 comments:

  1. sy x pernah pun wat tupat sutong sendiri..hahah..malu org ganu ork..ni musim candat sutung...sdp doh wase mkn tupat sutung..napok gaya kena bljr wat sendiri la...dl leh suh mok tuer buatkan...

    ReplyDelete
  2. Dulu masa mula2 nok buat sendiri tu rasa mcm susoh je sbb mcm byk step sgt. Tp bile siap br rasa eh, senang je rupenya. Idah buat ah. sutong tu kalu ade telur lg best buat tupak sutong.

    ReplyDelete
  3. down the memory lane nampakkkkk heheheh... weih, tupak sutong sedaknyeee.. teringat my MIl cakap betis Amna mcm tupak sutong hahahha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niha, gitulah nampaknya. Haha..
      Dah lama tak makan tau. Hr tu buat 9 ekor skali hadap je hbs. 3 ekor soram. Ingatkan naqib tak mkn. Rupenya siap hirup kuah.

      Delete
  4. aku teringat dulu kwn bg ketupat sotong nih.
    mkn. mkn.
    u mak ai... manis...



    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tas, manis? Ish. Mana ada manis. Gula letak light2 macam kita masak sayo lemak je pon. Kelate punya kot. Kalo tak salah kelate punya mmg manis sbb letak nisey. Kena tanya pokcik.

      Delete
  5. nak try buat sendiri gak la nanti.. slalu rekues kat emak je.. ;p

    ReplyDelete
  6. trylah achik. alangkan buat kek tingkat2 tu achik boleh buat, inikan tupat sutong. kan??? hehehe..

    ReplyDelete
  7. orang klatang paka nnisang artetipai... rase lain la skek... :P

    ReplyDelete
  8. pokcik, warna dia pon lain kan? aku dok pernoh tera lg hok kelate.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Catatan Seorang Siti 2011. Powered by Blogger.