Ombak tak akan berhenti menghempas pantai selagi ada angin yang tak pernah berhenti menghembus.

Wednesday, June 20, 2012

2012-Cerita 101-Bolehlah.....

Sejak awal tahun saya dah tak jejak pasar borong. Mengharap suami sorang je pegi membeli-belah. Mula-mula selalu bagi senarai kat dia suruh beli itu ini. Tapi kalau bagi senarai, barang yang ada dalam senarai sajalah yang dia akan beli.

Satu hari lupa nak bagi senarai barang yang patut dibeli. Bila balik, tengok dia beli barang rasa nak tergelak. Cili berjenis-jenis dia beli. Cili padi, cili merah, sampai cili benggala warna traffic light tu dia beli. Pastu sayo yang tak pernah-pernah beli dibelinya. Tapi oklah kan. At least boleh tukar selera.

Sekarang dah makin pandai dah beli. Dah boleh harap dah. Dia beli bahan tu kita tahulah dia nak suruh kita masak apa. Kalau dia beli sebeban daun ketumbar tu maksudnya dia suruh buat tomyam. Kalau dia beli pucuk paku, kena masak sayo lemak. Kalo beli ikan sardin/kembung setimbun tu, maknanya nak suruh buat laksalah tu.

Ahad yang lepas dia beli ikan tenggiri. Suka sangat dengan ikan tenggiri dia ni. Yang saya ni dah bosan. Tak tahu dah nak diapakan ikan tenggiri tu. Balik-balik masak asam pedas, kari, ataupun sambal tumis. Malam tu sebelum tido, borak-borak dulu. Tanyalah dia nak diapakan ikan tenggiri tu. Sekali dia suruh buat nasik dagang. Aik! Tak jemu lagi ke makan nasik dagang? Padahal bulan lepas rasa macam baru je masakkan. Baru-baru ni masa balik kampung, boleh dikatakan siang malam dijamu nasik dagang. Tak jemu eh?

Dia kalau nasik dagang suka makan dengan ikan tenggiri. Kalau ikan tongkol(aye) tu dia tak berapa suka. Gitulah jugak saya. Memang tak berapa nak berahi  ikan aye. Kalau makan memang kena sedia air kat sebelah. Sebab senang tercekik. Tekstur ikan aye tu kan ala-ala kesat kan....Mak saya cakap apa, "mu ni selera orang kaya-kaya. Ikan muroh-muroh dok makang...". Apa nak buat mak...hihihi...

Esoknya masaklah nasik dagang versi perantau. Tak ori la tapi pasal guna ikan tenggiri.


Ini pinggan Naqib ni. Asal masak nasik yang ada set lengkap(nasi+lauk), pinggan ni lah yang dia suka guna. Habis bergayalah kot makan guna pinggan gitu. Feeling macam makan kat restoran kata dia. Sian anak aku.




10 comments:

  1. rajin g pasar deh...kelass mkn ns dagang ikan tenggiri..

    sedap pulok tgk ns dagang tu....

    ReplyDelete
  2. idah, lekat sebak la kalu makang ikang aye. sokmo doh gitu. mok kak kate darat dok reti makan ikang. kihkihkih...

    ReplyDelete
  3. tas, patut nama dia ikan tongkol. mmg setongkol la. padu isi dia.

    ReplyDelete
  4. dia teringin nak makan dalam daun pisang kot. ape lagi, bukuh la wat ala org jual gitu. heheheh~

    :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari2 pon bungkus tp bkn dlm daun pisanglah. Dah tetibe kena msk nasik dagang mana nak dtgnya daun pisang. Daun pisang ni pun satu, dijual sekali selambak. Tak mampu nak abiskan. Nak simpan lama tak tahan.

      Td buat krimpaf. Tp tak puas hati la. Inti kastad tu tak berape sdp. Tak jd nak suruh awak dtg ambik. Tp kalo nak mehlah dtg rumah.

      Delete
    2. tanamla pokok pisang satu heheheee~

      krimpaf??? aaaa sedapnyaaaa~!!! nanti ai tanya encik rezalman. bukan apa, saje datang. dah lama rasa dok gi rumoh kakti :D

      Delete
  5. cik puang siti.. org kemamang mkn nasi dagang mmg dgn ikang tenggiri ok... saya di perkenalkan makang nasi dagang dgn ikan tenggiri... kehkehkeh kelas kan org kemamang....

    ReplyDelete
  6. niha, krimpaf ade 5 butir je lg. yg lain naqib dah angkut ke sekolah. inti kastad dia tu saya lupa nak letak esen vanila . so mcm tak naik rasa dia. tp bile letak dlm peti sejuk sedap pulok.

    mehlah dtg. nak dtg bile? call dulu ok.

    ReplyDelete
  7. eh ye ke cik mila? amboi org kemamang...hahaha...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Catatan Seorang Siti 2011. Powered by Blogger.