Ombak tak akan berhenti menghempas pantai selagi ada angin yang tak pernah berhenti menghembus.

Wednesday, February 20, 2013

2013-Kuih Dasar Pandang Ke Timur

Maafkan saya. Gambo agak parkinson.

Nama tajuk kuih ni ialah Kuih Tokyo. Ini orang kat kampung aku panggil la. Jangan ditanya kenapa dipanggil kuih Tokyo ye. Tak tahu. Tapi tempat lain mungkin panggil lain. Kuih feveret sejak kecik. Setiap kali pergi pasar malam atau pasar tani kat area rumah, mesti beli. Kalau tak beli macam tak lengkapla kunjungan ke pasar. Tapi sejak duduk luar dari kampung ni memang susah nak jumpa. Bukan saja susah, malah tak pernah jumpa kot.

Maka, kenalah buat sendiri kan? Kuih ni senang je. Serupa macam kita nak buat penkek atau lempeng. Dalamnya diletak inti kaya. Ala...lempeng sekaya la senang cerita. Cuma batter untuk kuih Tokyo ni sedikit cair. Sebab kalau pekat nanti takleh nak lipat. So, kalau nak cuba bolehlah try buat ya. Resipinya mudah saja. Adik-adik yang sekolah rendah pun boleh buat. Adik-adik ya, bukan anak-anak sebab i feeling muda!

Ini bahan dan cara membuatnya:

  • sebiji telur
  • secawen air
  • secawen tepung gandum
  • secubit garam
  • secubit baking soda
  • secubit serbuk penaik
  • sesudu susu pekat
  • setin kaya
  • sesudu teh esen vanilla-tak nak bubuh pun boleh
Caranya: Satukan semua bahan. Adun sempurna sehingga semuanya sebati. Tak nak ada lumps ye. Kalau ada sila tapis. Nak senang, masukkan semua ke dalam blender, dan blend sebati. Kasi rehat dalam 10 minit. Kemudian barulah didadarkan. Dadar kecik je tau. Diameter dalam 8cm je. Guna api paling kecik sebab takut berlaku kejadian bawah hangus atas lembik ya. Kalau agak-agak nampak batternya cair sangat, bolehlah masukkan sikit tepung gandum. Kalau pekat, tambahkan sikit air.  Sebab kadang-kadang tepung ni ada yang lembap dan ada yang kering, bergantung kepada cara penyimpanan kita. Try test sampai mantop.


Kemudian, angkat dan palitkan kaya ke atasnya. Sukatilah ya nak letak banyak ke sikit kaya tu. Kalau agak suka manis, bolehlah letak setompok. Tapi aku cuma palit sikit je sebab kaya dalam tin yang dibeli ini adalah manis bagiku. Letak sikit pun sudah memadai.


Lepas tu kasi lipat. Kat tengah tu kasi tekan manja-manja supaya kuih ni tak terbuka. Ok. Siap. Kalau ikut resipi ni boleh dapat dalam 20-25 bijiks. 

6 comments:

  1. Replies
    1. Ha ah mcm penkek. Cuma dia saiz kecik dan ada letak kaya.

      Delete
  2. mcm apa balik rupa dia.
    nampak sedap.
    hohoho...


    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko dan apam balik mmg takleh dipisahkan...hahaha
      ye. mcm apam balik tp versi mini. aku kalo org dtg mengejut ke rumah aku buat ini je. sonang...

      Delete
  3. hoihoiiii haritu punya dah belasah sorang2 heheh *kedekut*

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Catatan Seorang Siti 2011. Powered by Blogger.