Ombak tak akan berhenti menghempas pantai selagi ada angin yang tak pernah berhenti menghembus.

Friday, November 8, 2013

2013-Cuba Menu Orang Lama

Pokok kesum saya dah matang dan daunnya dah dipetik dan dibuat masak pun.



Masakan ni tajuknya Timun 40 Hari (timun batang) Masak Air Berdaun Kesum. Panjang dak? Sebenarnya tak tahu namanya cuma ikut style mak masak. Ini sebenarnya masakan orang zaman dulu-dulu dah. Tapi cam jarang jumpa orang masak gini. Sekali bila mak masak tempoh hari rasa sedap pulak. Ada rasa pedas-pedas sikit pasal ada letak lada hitam. Biasa kan daun kesum letak dalam asam pedas atau laksa je kan? Boring dah. So, masak style gini pulak. Kalau tak nak guna timun pun boleh. Boleh ganti dengan petola atau labu.

Nak masaknya senang sesangat. Tumbuk/blend bawang merah 3 ulas, bawang putih 2 ulas, lada hitam dalam sesudu dengan ikan bilis segenggam. Dah lumat masukkan dalam periuk bersama air. Kemudian masukkan timun yang dah dipotong. Masukkan garam, dan sedikit gula (dalam 1 sudu teh) bersama daun kesum. Masak atas api hingga mendidih. Siap. Makan pulak dengan nasik panas, boh kuah kasi banjir. Gorengkan ikan kerisi garing-garing, meletup lah. Nasik dah habis, kuah tu hirup la. Ahhh......Nikmat.....

Nampak macam ringkas je tapi lebih sihat kot pasal tak pakai minyak. Sama macam kuah singgang.









9 comments:

  1. komain panjang nama masakan.. cam masakan omputih.. segala benda yg dia masukkan jadi nama.. ;p

    kdg2 makan camni lg sedap kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hikhik..tu la pasal. Mak panggil sayo air je.

      Delete
  2. Wahhh sedap tu Siti..ingat tak kita cakap acar timun masak yang letak togei sikit tu..huhu sampai la ni akak x reti nak masak gitu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kdg2 stengah masakan tu simple je tp takleh nak tangkap ramuan yg digunakan. Tu yg bila masak asik tak jd kan..

      Delete
  3. nikmat dr Allah diberi secara adil.
    kdg2 masakan tu simple je tapi bila kita makan subhanallah punya sedap...
    tak perlu ke restoran hebat.
    tak perlu makanan mahal pun kan...

    ReplyDelete
  4. *air liur neleh masuk blog Kak Siti*

    ReplyDelete
    Replies
    1. lap la kalu neleh. haha..lamenye dok 'napok' adik yiyis sejok2 dia pakai blackberry.

      Delete
  5. hello abam hidney..itu daun KETUM. daun kesum kalo high dah lama dah takleh tanam merata, jual merata. aiyo....hahaha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Catatan Seorang Siti 2011. Powered by Blogger.