Ombak tak akan berhenti menghempas pantai selagi ada angin yang tak pernah berhenti menghembus.

Thursday, November 14, 2013

2013- Lemau

Mood malas masak sudah mari. Sampai ke tahap lapar, sikit lagi nak kebulur baru mengengsot masuk dapo. Badan lemau sebenarnya. Macam nak demam tapi tak demam. 3,4 hari dah macam ni. Bila dah tak larat tu, masak pun ringkas-ringkas aje asal kenyang perut semata. Semalam cuma dapat masak sayo lemak dan sotong celup tepung. Itu pun 2 sesi tau. Mula-mula masak nasik dengan sayo lemak dulu. Lepas tu berenti. Lepas mandi dan solat baru sambung masak menu kedua. Rasa macam nak duduk bersimpuh sambil masak atas lantai je. Dia punya penat satu macam!


Ambik gambo straight away dari periuk. 

Dalam sayo lemak tu letak kacang panjang, tauhu dan taugeh. Malas nak kopek ikan bilis. Gantikan dengan kiub ikan bilis je. Pastu tambah serbuk lada hitam sikit.


My favourite
Selalu bila order sotong celup tepung kat kedai tomyam, end up akan mengalami kekecewaan. Sampai-sampai tengok dah serupa cekodok sotong. Sotong setoek je, tepungnya yang lebih. Tapi mahal serupa harga kapal selam. Buat sendiri jugak yang puas hatinya. Disebabkan aku sangat menyukainya, entah berapa kali r&d dah aku buat untuk hasilkan tepung sadur yang memuaskan hatiku. Setakat ini aku puas hati menggunakan resipi yang satu ini. Kalau uols nak cuba, ini resipinya:

Bahan (untuk 6 ekor sotong sederhana besar)
2 cawan tepung beras
3 sudu tepung ubi kayu(tapioca flour)
2 sudu tepung naik sendiri
1 sudu serbuk kunyit
1-2 sudu serbuk cili-ikut kesukaan
Garam dan perasa secukupnya
sedikit air
Minyak untuk menggoreng

Cara:

  • Campokan semua bahan kering. Kemudian bahagi 2. Satu bahagian dicampokan dengan sedikit air (dalam 1-2 sudu sahaja), gaul rata dan perapkan sotong ke dalamnya untuk seketika.
  • Panaskan minyak (guna minyak banyak untuk menggoreng dan guna api sederhana kuat untuk elakkan sotong menyerap minyak).
  • Sadurkan sotong yang telah diperap tadi dengan sebahagian lagi tepung tadi. Kemudian goreng hingga masak sepenuhnya. Sotong ambik masa yang sekejap untuk masak. Bila nampak tepung dah garing, terus angkat dan toskan. Ia hanya kengambil masa dalam 3-4 minit sahaja.

Senangkan? Tepung sadur tu kalau nak guna untuk goreng udang, ayam, goreng ikan, goreng cendawan, pun boleh. Nak buat goreng pisang pun boleh. Cuma adjust sikit-sikit la. Kalau tak nak bahagi 2 pun takpe. Campo semua dan goreng pun boleh. Tapi hati-hati masa bancuhkan dengan air. Kalau sotong takleh air banyak. Kena pekat. Kalau cair, tepung tanggal time menggoreng. Gorengan sedap dimakan ketika masih panas. Andai kata gorengan sotong ni dah sejuk, gorengkan balik sekejap. Tak ada masalah. Cubalah. Insyaallah tak mengecewakan.

Tahukah anda di ketika ini aku sangat teringin untuk makan pizza? Since Naqib tak boleh makan cheese (pantang susu lembu), aku dah takde dah lah nak buat pizza. Terbayang-bayang mozzarella cheese yang meleleh-leleh bila ditarik. Ah....rindunya!!!!



Naqib pun sedih je tak dapat nak makan makanan kegemarannya itu. Maka terpaksalah buat flat bread versi lain supaya takdelah dia terasa sangat tak dapat makan pizza. Haritu buatkan focaccia untuk dia. Potong-potongkan untuk dia cicah dengan mushroom soup. Mushroom soup habis, dia bantai makan dengan gulai ayam. Aku pun tumpang makan sekali. Tapi cicah 2,3 suap je lah. Yang lain dia yang habiskan.



Hari ni nak masak apa? Singgang je kot. Ke asam pedas? Tengoklah nanti. *mengengsot ke dapo, kelebek peti ais tengok apa yang boleh dimasak.

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Catatan Seorang Siti 2011. Powered by Blogger.