Ombak tak akan berhenti menghempas pantai selagi ada angin yang tak pernah berhenti menghembus.

Thursday, March 29, 2012

2012-Cerita 55-......Sudah Menjadi Bubur

Minggu lepas beli jagung mentah dan ubi keledek(orang Terengganu panggil ubi stela). Jagung isinya cantik tersusun. Takde rongak-rongak. Ubinya pulak yang warna purple tu. Kurus ramping je ubi tu. Ukur lilitnya besar-besar ubi jari je. Buatkan bubur. Campo sekali dua-dua bahan ni.


Jagung tu suami yang siang. Eh siang ke apa ek orang panggil? Kutil isinya tu la. Dia rajin kutil sebutir-sebutir.    Dipotong 2 jagung tu.  Rodok kat hujungnya dengan gunting. Terkopak 4. Baru dia kutil. Senang je rupanya. Kalo ikut saya, asal nak cepat nak senang je, saya tarah dengan pisau je. Tak rajin nak kutil sebutir-sebutir.

After. Saja guna efek 60's. Nampak cool je...
Siap masak, masing-masing dah tadah mangkuk. 2 beranak itu makan macam tak ingat dunia. 2 beranak tu memang hantu bubur jagung. Tambah lagi lama dah tak buat. Comel je warna bubur tu. Purple. Warna ubi tu turun. Dah macam ubi keladi. Rasa ubi tu memang sedap la. Ada rasa manisnya. Tak macam ubi stela yang warna kuning bata tu. Yang tu tawar....

Ubi tu kalau digoreng celup tepung mesti sedap kan? Mau beli lagi la.

6 comments:

  1. bubur jagung .....sedap kalau cicah roti....

    ReplyDelete
  2. @malau
    ayah saya dia mmg suka cicah roti dalam bubur tu tp kalo saya, saya suka makan gitu je. masing2 punya pilihan kan...

    ReplyDelete
  3. memula ingat yg purple tu terung.

    haha.

    ReplyDelete
  4. @tasekM
    aku terungkan jugak ko ni karang tas.

    haha..

    ReplyDelete
  5. kalau saya pun tarah guna pisau je.. x rajin nak kutil satu2.. ;p

    ReplyDelete
  6. @achik
    kan?? tp suami akak kata tak best. tak rasa jagung tu sebutir2. tak puas katanya. tp dia rajin nak kutil. akak bior je le...hehe..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Catatan Seorang Siti 2011. Powered by Blogger.