Besau kan? Cuba banding dengan syiling 20¢ kat sebelahnya. Sebijik dah digoreng dan sebijik lagi dibuat pengat. Tak tau apa nama pisang tu tapi rasanya masam sikit macam pisang nangka. So panggil pisang ni pisang entah. Haha..
Boleh tahan sedap. Sebetulnya saya dah lama sangat nak makan pisang goreng. Tapi cari pisang yang sesuai untuk dibuat goreng ini sangatlah susah. Biasa saya guna pisang abu atau pisang awak. Banyak kedai dah cari pisang itu tapi balik-balik pisang berangan, pisang mas je yang ada.
Rupa-rupanya memang payah nak cari pisang abu. Mak mertua saya cakap pisang abu ni mengalami penyakit akar. Satu Malaysia ye dilanda penyakit itu. Patutlah susah benar nak jumpa!
Tapi apapon, puas hati dapat makan pisang goreng yang dibikin sendiri. Kalau yang beli ni saya kurang sikit. Lebih-lebih lagi kalau diorang guna tepung goreng segera yang dah siap. Yang cuma campo air tu. Tak sedap. Keras. Sakit gusi.
Published with Blogger-droid v2.0.6
bukan pisang tanduk ker kaluu besar gini....tula sedap wat sendiri kan....tp kalu belah kak duduk nu semua jual grg pisang guna tpg rangup...kena hok keras cocoh gusi..kih..kih
ReplyDeleteidah, kak tanya gok mok tua tp dia kata bkn pisang tanduk. tu la kalu paka tpg rangup tu mmg kerah. mmg biasa cocoh gusi doh tu yg jd malas nok beli tu. dok sedap pulok tu sbb dia serap minyok. bile mkn mulut lejoh dgn minyok.
ReplyDeletekalu wat sdiri ni mcm hok set2 kita biasa buat, mmg lain. khapoh rapuh je. tp ade gok hok wat sedap sini. kene tgk dulu la kalu nok beli.
aku pun ingat pisang tanduk td....
ReplyDeletebukan eh...?
.
Tas, akupun ingat pisang tanduk. tp aku rasa anak-beranaknya juge. Tp jenis beso lg dr pisang tanduk.
Deletewak pengak dok hulur kite skit.
ReplyDeletePengak je pong..huhu..
Deleteabu dok wi amek pise ye... tu hakdok pise abu... ekekek... :P
ReplyDeleteAnon, r u pokcik? :-)
Delete