Eh! Bila dah jadi kek pisang, berebut-rebut pulak masing-masing makan. Tak cukup. Esoknya terpaksa beli pisang lagi dan bikin kek pisang lagi sekali. Kali ni buat 2 bijik. Satu untuk makan sendiri, satu lagi bawak balik kampung mertua.
So, sesiapa yang macam teringin nak buat kek pisang, bolehlah cuba resipi ni. Resipi ni resipi mak tapi aku modified sikit untuk lebih memudahkan proses membuatnya. Senang sangat.
Kek Pisang Makcik Mary
Bahan-bahan:
6 biji pisang berangan
6 biji telur
1 cawan minyak jagung( boh minyak masak biasa pun buleh)
8 sudu makan gula
1 3/4 cawan tepung gandum + 1/2 sudu teh baking soda-ayak bersama
Beberapa titis esen pisang
Cara membuatnya:
- Panaskan oven pada suhu 175C.
- Lecek pisang sehalusnya. Kemudian tambah gula dan telur. Pukulkan sebati (guna sudip kayu je). Masukkan esen pisang. Pukul sehingga sebati.
- Masukkan tepung dan baking soda, berselang-seli dengan minyak. Gaul sekata.
- Kemudian tuangkan ke dalam acuan dan bakar selama 40 minit atau hingga masak keemasan. Cucuk di tengah kek untuk pastikan kek masak sepenuhnya.
- Keluarkan kek dari oven. Sejukkan sebelum dipotong.
sedapnya kek pisanggg.. nanti nak try buat la.. :)
ReplyDeletetry la achik. kek ni tak berat dan tak muak sbb guna minyak jagung. tak susah mana dan tak ambik masa sgt pasal kita takyah pukul beria. ala-ala buat cekodok je kekdahnya.
Deletekalau gula n telur tu aku guna mixer then baru masuk pisang bulih ke ti?
ReplyDeleteTerpulang tas. Aku sekali harungkan utk jimat masa. Tp takyah pukul lama sgt. Asal sebati je.
DeleteHahaha..try la buat. Yg ni lg senang dr buat lapelpin tu tau.
ReplyDelete